Hoe is het met… Anneloes Bijl?

6 april 2017

Wij naderen het terrein van de NOS en melden ons bij de slagboom. “Hallo, wij komen namens de Alumnivereniging voor Anneloes Bijl.” De slagboom gaat open en wij rijden de parkeerplaats op. Als wij het gebouw binnen lopen hangt er gelijk een professionele sfeer. Op de drie beeldschermen die aan de muur hangen, worden de publieke omroepzenders getoond. Aan de servicebalie worden wij met een glimlach ontvangen. Anneloes zal jullie zo komen ophalen, ze zit nu nog even in een vergadering.

Na een paar minuten wachten komt Anneloes aan lopen met een vriendelijke glimlach op haar gezicht. We stellen ons voor, nemen een bezoekerspas in ontvangst en nemen de lift naar de vierde verdieping. Hier zitten wij, onder het genot van een kopje thee of koffie, in een van de break-rooms en praten wij over de studietijd van Anneloes.

“Ik weet nog dat ik twijfelde tussen twee studierichtingen. Ik wilde óf iets in de sport doen, óf iets met journalistiek. Dit waren beide lotingstudies en je mocht je maar voor een loting studie inschrijven, dus heb ik voor sportmanagement gekozen. Mijn ouders waren geen fan van de studie in Groningen, maar ik wilde er per sé heen. Ik kwam zelf uit Apeldoorn en ik wilde ergens studeren waar ik wel op kamers moest.” Als groot schaatsfan, wist ze zeker dat ze iets met management wilde doen. Na een half jaar had Anneloes al een richting gekozen en in haar tweede jaar koos zij voor de richting management.

Afgestudeerd in 2009, kijkt Anneloes terug naar vier hele leuke jaren. “Ik vond het erg leuk dat er veel praktijk was en, als je iets wilde, er eigenlijk altijd wel een mogelijkheid was. Het enige nadeel vond ik dat de studie heel erg was gefocust op instanties in de omgeving van Groningen, zoals Donar of FC Groningen.” In de vier jaar van haar studie, heeft ze stage gelopen bij onder andere Lycurgus en bij Aqualaren in Zuidlaren. Ook heeft ze in het buitenland stage gelopen. In het derde jaar was dit bij de Ohio State University en in haar laatste jaar bij de Velodrome in Manchester, waar ze ook haar scriptie heeft geschreven. “Ik heb ook mijn fitness A diploma behaald. Niet dat ik er veel mee heb gedaan, maar het kan altijd van pas komen.” Na haar studie heeft ze de universitaire bachelor communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd om vervolgens nog een master Media en Journalistiek in Rotterdam te volgen.

Tijdens haar studie is Anneloes begonnen met werken bij Club Pelikaan in Apeldoorn. “Hier heb ik in totaal zeven jaar gewerkt. Ik deed van alles. Ik begon bij de receptie, daarna werkte ik bij de sales afdeling en ik eindigde op de marketingafdeling. Ik had altijd al de droom om bij de NOS te werken, dus toen ik de mogelijkheid had om tijdens mijn werkzaamheden bij Club Pelikaan twee maanden stage te lopen bij de NOS, wist ik wel wat ik moest doen. Na zeven jaar bij de club gewerkt te hebben, vond ik het wel tijd om verder te gaan.” Van Club Pelikaan ging Anneloes verder naar de KNWU. “Het was leuk, maar de KNWU was wel klein. Mijn collega’s waren ook op de hoogte van mijn droom om bij de NOS te werken. Ik kreeg dan ook vaak vacatures doorgestuurd. Ik heb uiteindelijk op twee vacatures gereageerd, één daarvan was een vacature voor Social Media medewerker. En nu zit ik hier,” zegt ze met een glimlach op haar gezicht.

Inmiddels werkt Anneloes al bijna een jaar bij de NOS. “1 juni 2016, dat was de datum waarop ik begon. Ik merk wel dat mijn stages erg richting hebben gegeven op hoe alles is verlopen. Had ik een andere stage gedaan, had het misschien wel heel anders gelopen.” Op de vraag of ze nu op haar plek zit, antwoordt ze: “Jazeker, dit was altijd al een droom en ik had niet verwacht dat ik al op deze leeftijd hier zou zitten. Ik zie mijzelf alleen niet tot mijn 72e hetzelfde te doen. Gelukkig zijn er veel functies bij de NOS en zijn er ook veel doorstroom mogelijkheden.” Anneloes werkt momenteel als Social Media Coördinator bij NOS Sport. “We begonnen met alleen een Twitter account. De NOS zelf had wel al een Facebook account, maar NOS Sport nog niet. Binnen een maand hebben wij dit account opgezet. De redacteuren die ook online artikelen plaatsen, beheren ook de Social Media. Ik zorg er voor dat dit allemaal in grote lijnen verloopt. Wij gaan soms ook live naar evenementen. Zo zijn wij dit jaar naar het WK Shorttrack in Ahoy en het WK Veldrijden geweest.”
Voor nu heeft Anneloes geen dromen binnen de NOS. “Ik ben blij met waar ik nu zit. Misschien in de toekomst nog iets met communicatie of marketing, maar dat zien we dan wel weer.” Na afloop van ons gesprek krijgen wij nog een korte rondleiding door het gebouw. We leveren onze pasjes weer in, schudden Anneloes de hand en stappen in de auto terug naar Groningen, na een leuke ochtend bij de NOS.

Auteur: Joey Steenvoorden

Last modified: 18 mei 2017

Comments are closed.